Glenbrae

Space Craft NZ, in conjunction with The Architecture Studio, Mapua, have combined smart design with modern construction techniques and materials. 

Our first showhome and our current family home, Glenbrae is a masterpiece of design situated in a stunning setting overlooking the Nelson harbour. The small 125sqm house demonstrates our unique design and build ability in crafting space that has a small footprint but feels open and expansive at the same time.

This collaboration has produced a home that fits neatly on the site, exploits the aspect of the sun and capitalises on impressive views across the bay to the Western Ranges.

The house maximises the use of available space. With only five internal doors and no corridors, every square metre is living space, giving the feel of a much bigger dwelling.  The focus is on livable spaces and how they best fit together in a modern home.  Understanding the way people use their home has informed the design.  High demand areas and items form the hub of the house which is filled with natural light.

Explore the Glenbrae project with detailed artistic renderings then view the gallery at the bottom of the page to see the full realisation of the property finished in all its stunning glory.

The Entrance - Ultimate privacy is realised by situating the main access to the house away from the street frontage.

Family and invited guests are guided via a short flight of steps leading to the private entry. The entrance room is a high functioning space which accommodates the need for cloaking, storing and depositing all manner of items that most people enter a house with daily.

Hallways are a waste of space; the rationale for this entrance is to widen what would have been a hallway and make it a multi-functional area. There is room for cloaking outdoor wear and equipment in the beautiful joinery to the immediate right of the entrance. To the left is a half wall, which screens the inbuilt tub and under bench space for a washer and dryer. The main bathroom is also situated off the entry meaning those inclined to muddy, sweaty sports or (dare I say!) scruffy builders have a place to leave their gear – away from the rest of the house.

The Kitchen - Stuck in the kitchen? Yes, please!

Combining seemingly endless storage, a stylish Haefele pull-out pantry and high spec appliances, this kitchen is certain to become a favourite area of the home.


Natural light pours in from a large window facing the rear of the section with views out to the back garden and farmland beyond.

The raking ceiling that continues through from the lounge/dining area creates a light and airy space. A peninsula bench hosts seating for breakfast or a spot to chat with the cook while dinner is prepared. Wooden cabinetry and dark kick boards continue the blonde and charcoal colour theme present throughout the build. Topped off with a 900mm SMEG Anthracite oven with five burner gas hob, this is the kitchen you’ve long deserved.

The Living Area - Which “WOW” factor shall we point out first?

The view? The hardwood oak flooring? Or maybe the natural warmth of plywood ceilings with a modern negative detail.

Power actuated windows situated high in the main living area let in light and release warm air when required. All windows throughout the building are double glazed set into thermally broken frames- increasing thermal efficiency- ensuring a healthier and more comfortable living environment.

A four stacker sliding door (also thermally broken) transitions outdoors onto a large timber deck, situated to capture the panoramic view over the bay to the mountains beyond. With a high quality level 5 plaster finish on the walls, the attention to detail in the lounge and dining areas flows smoothly into the kitchen.

The Master Bedroom - A peaceful sanctuary to rest and rejuvenate.

The master is situated off the main living area. The internal wall between the bedroom and main area is built wider than regular cavities (on a 6 inch stud) with insulation and soundproofing to promote minimal noise transfer between rooms.

The large master features a bench window seat and French doors onto the deck. The wall between the bedroom and en suite houses ample storage for shoes, clothing, accessories, and more shoes!

The entrance to the en suite is cleverly disguised as another pair of doors with the same glass feature panels as the wardrobe doors. With so much space, it is also possible to accommodate the treadmill (if you must!)  Oh, and those green cupboards can be any colour you like, we just wanted to get your attention.

The Ensuite - A whole lot of bliss!

A well appointed en suite is an essential feature for this home. Being a smaller floor plan, it was important to show how life’s luxuries fit with the design ideals.

A double shower with fully tiled walls and flooring with glass paneling and doors provides plenty of space for shower solos or duets. From the silent close on the toilet, to a choice of sink in the contemporary double vanity, all German designed and engineered with tap ware to match, this snug en suite will satisfy any stay-at-home spa fantasy.

The Studio with Ensuite Do what you will...

 

The lower ground studio is a substantial 30 sq metre living area.

Use as a fourth bedroom, complete with its own ensuite or with a small leap into the imagination maybe a home studio/workshop, home gym, music room, teenage retreat, media room or independent living for an elderly relative. With the added benefits of storage and light, this room offers real versatility.

 

Featuring a solid wooden barn door on metal track and finished with the same wooden flooring as the main house, straws may be need to be drawn as to who gets this room!

Glenbrae - Finished

building more of what matters

022 365 3847

office@spacecraftnz.com

PO Box 908, Nelson 7040

New Zealand

  • Facebook - White Circle
  • Vimeo - White Circle
  • Instagram - White Circle

© Space Craft NZ 2019